2015. április 12., vasárnap

Kassel, a Botanikus kert és a Schönfeld kastély, SzG3



Most kivételesen két dolgot kapcsolok össze, egyrészt mert egymás mellett vannak, másrészt pedig talán nem olyan jelentőségteljes helyek, hogy esetleg egy egy külön beszámolót írjak róluk.
1. a Botanikus kert:
azt már korábban is megírtam, hogy ha egy botanikus kert van a közelemben (főleg ha a feleségem is velem van), akkor azt mindenek előtt megnézem. Itt is található egy kis botanikus kert, de ezt véletlenül megtalálni nem lehet, mivel eléggé el van dugva. Legjobb GPS-el eljutni ide. Én is csak akkor fedeztem fel, amikor vettem egy nagyon részletes Kassel térképet. Viszont van egy nagyon nagy előnye, ingyenes. Most még alig néhány tavaszi virág volt látható, meg a dísz gyümölcsfák virágoztak (ezt például nyáron nem látni, tehát érdemes néha tavasszal is felkeresni ilyen helyeket!). Most nyitva volt a kaktusz ház is (állítólag nem mindig van nyitva). Szerintem, ha valakinek bele fér az idejébe, nézze meg, de nem tartozik a jelentősebb botanikus kertek közé.
2. a Schönfeld kastély:
a tér másik oldalán áll a Schönfeld kastély egy kisebb meredély szélén, igen szép kilátással. Alatta van a Schönfeld park (Kassel Németország legzöldebb városa), tóval, gyönyörű növényzettel, sétányokkal. Ahhoz képest, hogy milyen kicsi a kastély, igen változatos története van.
Miután igen szép helyen fekszik (és akkor még a város valószínűleg még nem tartott idáig), jól választottak helyet egy pihenőkastélynak. 1777-ben épült Nikolaus Heinrich Schönfeld részére. A tulajdonosokat nem érdemes egyenként felsorolni, voltak közöttük tartománygrófok, a Hessen-Kassel dinasztia választófejedelmei, a Porosz Birodalom (itt is volt ide oda csatolása a területnek), bankár, tartozott a rövid életű Westfáliai Királysághoz (Jerome Bonaparte), stb. stb. Volt olyan év, hogy kétszer is váltott tulajdonost. A Grimm testvérek is jártak itt töbször. Végül 1906-ban Kassel város megvásárolta és a köz részére nyilvánossá tette. A Nagy Háborúban (I. VH.) volt katonai kórház és börtön is. A háború után étterem nyílt benn. A II. VH-ban megsérült, de ezt helyreállították. Jelenleg is étterem működik benne: "Restaurant Park Schönfeld" és egy Klub is található itt.

Vissza a főoldalra (katalógus)

Kassel Fotóalbum ITT található!

a Botanikus kert:


 az információs tábla










a Schönfeld kastély:

 a Schönfeld kastély
 szobor a Schönfeld kastély előtt
 a Schönfeld kastély
 a Schönfeld kastély
a Schönfeld kastély

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése