2015. április 11., szombat

Kassel, az Orangerie, SzG3


Kasselben van egy nagyon szép kastély, aminek igen fura szerepet szántak az egykori gazdái. Az Orangerie kifejezéssel elég sok kastély vonatkozásában lehet találkozni, de ezek igazából (legalább is a legtöbb esetében) valamilyen módon inkább hasonlítanak egy pálmaházhoz, annál talán kissé úriasabb kivitelben, de nem kastélyhoz. Itt viszont azzal a ténnyel szembesülünk, hogy egy kastélyt látunk magunk előtt. A magyarázat az, hogy ezt a kastélyt alapvetően könnyed nyári szórakozások céljából építtették, erre utalnak a nagy egybenyitott termek, amit bálteremnek használtak. Télen viszont ide csoportosították be a cserepes virágokat és fákat a hatalmas parkból, tehát azért ilyen szerepe is volt. 
Maga a kastély 1702-ben készült el, francia barokk stílusban. Innen nyílik a kastélypark, ezt ma Karlsaue néven lehet megtalálni. Szokás szerint a tartománygrófok tevékenysége nyomán alakulgatott a kastély és a park is. A főépület után kb. 20 évvel Karl tartománygróf építtette fel azt a két épületet, amelyek a kastély két végénél állnak, de nem kapcsolódnak hozzá. Az egyik a márvány fürdő (ennek már akkor csodájára jártak), a másik oldalon a konyha részleg. Tervbe vették a három épület összekapcsolását 1-1 íves köztaggal, de ez nem valósult meg (ugyanezt a módszert viszont végigvitték a Wilhelmshöhe kastélynál, a két oldalsó tagot 1-1 íves taggal összekapcsolták a főépülettel). A jelenlegi Karlsaue park valószínűleg erről a tartománygrófról lett elnevezve, mivel igen tevékenyen részt vett a park kialakításában, mint megrendelő. 
1808-1813-ig, amíg a Vesztfáliai Királyság létezett, Jerome Bonaparte is tartózkodott itt több alkalommal.
A II. VH-ban a kastély súlyosan megsérült, kb 10 évig nem igazán nyúltak hozzá. Ekkor lépett bele a képbe Kassel nem hivatalos neve: a documenta város. Több alkalommal itt volt a documenta kiállítás egyik helyszíne. Jelenleg kulturális, de inkább tudományos kulturális hasznosítása jelentős, mivel - utalva Moritz tartománygróf csillagászatban tett tudományos munkáira - jelenleg fizikai kabinet, planetárium és egy kis csillagvizsgáló található itt. Persze aki nem akar éhen halni, annak van itt egy vendéglő és kávézó is, szép terasszal a kastély előtt.

Vissza a főoldalra (katalógus)

Kassel Fotóalbum ITT található!

 Marmorbad
 Marmorbad













Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése