2015. október 23., péntek

Neuburg am Inn, a kastély, SzG3


Hogy mikre nem bukkan az ember véletlenül! Már számtalanszor elmentem a vár mellett éjjel, valószínűleg nincs kivilágítva, mert nem vettem észre, pedig szó szerint az út mellett található. Egyébként azért érdemes néha erre menni (Schärding felé), mert ilyenkor ki lehet kerülni a nagy osztrák-német határátkelőt (itt majdnem mindig szokott valami torlódás, vagy határellenőrzés lenni), valamint Schärdingban a legolcsóbb a diesel. Amúgy Németországban 1,17-1,37 Euró között mozgott az ára, itt 1,03-ért vettem (BP). 
Na de vissza a várhoz. Mivel szombat volt, sokan voltak a parkolóban, de azért befértünk. Igazából a várban sok néznivaló nincs, mivel ez jelenleg egy kongresszusi és rendezvény központ. A sok kocsi egyébként, mint kiderült, egy esküvő miatt volt itt. Jelenleg felújítás alatt áll a kastély, de ettől függetlenül be lehet menni. Viszonylag nagy területen terül el, érdemes egészen a végéig elmenni, mivel az ottani teraszokról igen szép a kilátás az Inn völgyére (Kb. 150-170 m magasból). Egyébként az ifjú párok itt szoktak fényképészkedni, főleg a gyönyörű kilátás és háttér miatt. 
Amúgy csak akkor érdemes megnézni, ha éppen erre jár az ember, de akkor a kilátás miatt viszont tényleg meg kell nézni!
A mostanában meglátogatott kastélyokkal kapcsolatban azért van némi fenntartásom: szinte mindegyiknél kicserélték a korábbi ablakokat "modern" műanyag ablakokra. Itt is ez történt. Azért ez nekem egy kissé fura!
Néhány szó a történelméről:
Már az 1000-es évek elején állt itt vár, amely folyamatos csatározások révén folyamatosan elpusztult, majd újjáépítették. Miután stratégiai fontosságú helyen található, folyamatos volt az igény rá az osztrák és a bajor oldalról is. Bár jelenleg a német oldalon található, sokszor volt osztrák birtok is. 10 évig skótok is voltak tulajdonosok. Jelenleg a Passaui Egyetemhez tartozik és 15 rendezvény és tárgyaló terme van már.

Vissza a főoldalra (katalógus)





















Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése