2015. december 13., vasárnap

Donaueschingen, a Duna forrása, SzG3


Remélem, hogy mostanában több beszámolót tudok majd csinálni, mert megint voltam néhány közepesen érdekes helyen. Csak az időjárással voltam bajban, ilyen rossz időt már régen fogtam ki. A harmadik napon olyan köd volt, hogy szinte vágni lehetett. Ez meg a miatt bosszant, hogy legtöbbször ugyanoda már nem tudok visszamenni. Na de térjünk át Donaueschingenre.
Donaueschingent tartják a Duna forrásának. Ebben az az érdekes, hogy ez így nem igaz, mivel a Duna forrásának a vize belefolyik a Brigach folyócskába (kb 10 m széles), majd ez egyesül egy Breg nevű patakkal és ettől kezdve hívják Dunának a folyót. Ez azért érdekes (vagy ellentmondásos), mivel sok helyen mindig a leghosszabb ágat keresik egy adott folyó minél hosszabb voltához, itt meg lemondanak jó néhány km-ről. Maga a Duna forrás egy kerek medence, itt azt sem lehet látni, hogy honnan jön a forrásvíz és azt sem, hogy hol folyik el az említett folyócskába. A forrás be van szorítva egy kb 10 m-el feljebb levő templom és egy magán kastély közé. A kastély sajnos nem látogatható még a parkja sem, pedig nagyon szép. Nagyjából ezt lehet itt látni, csak az jöjjön ide, aki mindenképpen a Duna hivatalos eredetét akarja látni.
Amúgy a város nem egy nagy szám, gyakorlatilag mindig is katonavárosként működött (889-ben volt az első írásos emlék a városról). A város nagy része elpusztult az 1908-as tűzvészben. A II. VH. után ez a rész a francia megszállási övezetbe tartozott, de az amerikaiak is üzemeltettek egy hadi kórházat itt az 1990-es évek elejéig. 
Szerintem nem bakancslistás hely, de azért le sem kívánok beszélni róla senkit!

Vissza a főoldalra (katalógus)

a Szent János templom
a Szent János templom

a Duna forrása
a Duna forrása
a Duna forrása
a Duna forrása
a Duna forrása
a Fürstenberg kastély
a kastélypark
a Fürstenberg kastély

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése